• кухни Днепропетровск
 • мягкая мебель Днепропетровск
 • шкафы купе Днепропетровск
 • спальни Днепропетровск
 • детская мебель Днепропетровск

 • A modernkori dúlák
  2006. október 30. hétfő, 08:14

   

  Az európai dúlaság helyzete a 21. században

  A dúla szó a görög nyelvből ered. Jelentése: valakinek a segítségére lenni. Modern értelemben a dúla várandósság és szülés körüli asszonytársi segítő. Laikus, vagyis nincsen sem orvosi, sem más egészségügyi végzettsége. Nem tartozik a kórházi apparátushoz. Az anya személyesen választja ki. A szülőnő egyéni döntésén alapul tehát, hogy kit szeretne maga mellett támaszul gyermeke világrahozatalának idején.
  "A dúlák általában érett nők, akik teljes szívből szeretnek nők lenni. A születés csodája a szívük legmélyén érinti meg őket, és mindentől, ami a várandóssággal és szüléssel kapcsolatos újra és újra libabőrösek lesznek." (Michéle Birchler-Strattmann, 4 gyermek édesanyja, képzett dúla, a svájci Dúlahálózat vezetője.)


  A szülés a modern időket megelőző korokban, a legtöbb kultúrában szigorúan asszonyi fennhatóság alá tartozott. A szülőnőt tapasztalt asszonytársak segítették a gyermek világrahozatalának nehéz óráiban. A közösség nőtagjai a bába felügyelete mellett bátorították, erősítették, biztatták a vajúdót. A közös női bölcsesség ösztönös tudásának és erejének védőhálóját vonták az ilyenkor sebezhető társuk köré. A 20. század, mint oly sok minden másban, ebben is változást hozott. A gyermekszülés természetes folyamatból és életútfordulóból technikailag irányítható orvosi eseménnyé vált és a helyszíne az otthonból a kórházba került.
  A dúla szó a görög nyelvből ered. Jelentése: valakinek a segítségére lenni. Modern értelemben a dúla várandósság és szülés körüli asszonytársi segítő. Laikus, vagyis nincsen sem orvosi, sem más egészségügyi végzettsége. Nem tartozik a kórházi apparátushoz. Az anya személyesen választja ki. A szülőnő egyéni döntésén alapul tehát, hogy kit szeretne maga mellett támaszul gyermeke világrahozatalának idején. Ily módon, ha az pl. a saját édesanyja, húga, nőrokona, barátnője, akkor az illetőt funkciója szerint máris hívhatjuk dúlának. Ám korunkban is vannak olyan asszonyok, akik mélyebb ismeretekkel rendelkeznek a szülés folyamatáról, akár azért, mert már többször szültek, akár azért, mert saját tapasztalataikat tanult ismeretekkel is kiegészítették, és folyamatosan továbbképzik magukat. Ők a modern kor dúlái.

  A szülőnő szabadon eldönti, kíván-e ilyen segítséget maga mellé. A dúla nem kötelező, mint a szülészorvos és a szülésznő egy kórházi szülésnél. De ha valaki igényli a személyre szóló gondoskodást, akkor megteheti, hogy választ magának valakit. Azt is a várandós nő dönti el, hogy a gyermekvárás mely szakaszától szeretné megosztani élményeit, gondjait, kérdéseit egy kompetens személlyel. Sokan már a korai várandósság idején kapcsolatba lépnek a dúlákkal, mások kizárólag a szülés közeledtével keresik meg a nekik megfelelő segítőt. Általában elmondható, hogy a kapcsolat nem ér véget a szüléssel, hiszen a magyar dúlák a gyermekágy ideje alatt is hathatósan segítenek az újdonsült édesanyának. Ily módon a dúla jelenti ma Magyarországon az egyetlen alternatívát az Európai Unió azon előírásának betartására, hogy a várandósgondozásnak folyamatosnak és lehetőleg ugyanazon személy által végigvittnek kell lennie.
  Gondoljunk csak bele! Egy átlag magyar várandós ezen állapota kezdetétől több körzeti védőnővel találkozik, és ha nincs fizetett magánorvosa, akkor a kötelező orvosi vizsgálatokon szintén több nőgyógyásszal, szülészorvossal, a szülésekor idegen ügyeletes orvossal és szülésznővel, a gyermekágyas osztályon csecsemősnővérekkel, akiket soha nem látott, majd a gyermekével hazatérvén a kórházból ismét a körzeti védőnővel kerül kapcsolatba. Folyton új arcok, akiknek rengeteg kismamát el kell látniuk, így szinte lehetőség sincsen rá, hogy mélyebben megismerjék a rájuk bízott nőket.
  Sok kismama panaszkodik, hogy nincs idő a személyes kérdésekre, az orvosok még a nevüket sem jegyzik meg, nemhogy arra emlékezzenek, milyen problémák merültek fel az előző alkalmakkor. A várandóskiskönyv kitöltött oldalai vajmi kevés információval szolgálnak egy-egy asszony valódi hogylétéről. Az egy hónap alatt bekövetkezett súlygyarapodás mértéke rögzíthető a papíron, de a közben lezajlott lelki vívódások, családi események, a szüléstől való esetleges félelem, és az ezek következtében beálló zavarok már nem. Márpedig könnyen belátható, hogy a várandósság egészségének szempontjából ezek melyike a nagyobb jelentőségű...
  A dúla akkor áll a nő rendelkezésére, amikor az igényli ezt. Nem ritkák a többórás beszélgetések sem. Ezek során szakszerű és egyénre szóló tanácsokat kap a várandós, melyek azonban nem minősülnek orvosi javallatnak (a dúla orvosi döntések meghozatalára, diagnózis felállítására és kezelési javaslatokra soha nem vállalkozik, hiszen általában nem egészségügyi képzettségű). A gondoskodás a nő igényeihez igazodik. A találkozások révén lassan kiépül az a bizalmi kapcsolat, amelyben mindkét fél eleget tud a másikról ahhoz, hogy a szülés során megfelelő támogatásban részesülhessen az anya. A szülőnő bízik dúlájában, mert jól ismerik egymást. Nem egy idegennel áll szemben, aki előtt viselkedni kell, akinek magyarázni kell, hogy mit szeretne, és miért. Ugyanígy a dúla is ismeri a nő érzéseit, érzelmeit, gondolatait ( esetleges félelmeit, gátlásait, szorongásait), képes ezeket oldani, vagy elhárítani azokat a szituációkat, amelyekben teret kaphatnának. Ugyanakkor ismeri azokat a személyes motivációs lehetőségeket is, amelyek segíthetnek a szülés közbeni kritikus mélypontokon való átlendülésben - kiváltva a műszeres vagy gyógyszeres beavatkozást.
  Egy amerikai tanulmány szerint a dúla jelenléte még akkor is csökkenti a szülés körüli komplikációk számát, ha a dúla csendben ül, egy függönnyel elválasztva a vajúdó nőtől. Meg sem érinti, nem is szól hozzá. Pusztán a jelenlét és a figyelem ténye képes erre!
  Még egy felbecsülhetetlen értéke van a dúla jelenlétének: ez pedig a kizárólagos gondoskodás. A mai túlterhelt egészségügyi ellátási rendszerben gyakran előfordul, hogy a szülésznő nem tud folyamatosan jelen lenni egy nő mellett, hiszen adott esetben két vagy több kismama is vajúdhat az osztályon, akik mind igényelnék a segítséget. A legjobb szándék ellenére sem lehet egy szülésznő két helyen, így kénytelen megosztani a figyelmét. Ezzel szemben a dúla kizárólag arra az egy nőre koncentrál, aki miatt jelen van, és nem jöhet közbe semmi olyan esemény, amely elszólítaná mellőle. Mindezek mellett a dúla jelenléte ? laikus lévén - nem pótolja sem a szülésznő, sem az orvos munkáját. Nincs kiképezve sem a komplikációk felismerésére, sem azok megoldására. Az ő szerepe az egészséges, természetes (élettani) szüléseknél nyújtott folyamatos fizikai, lelki és szellemi támogatás.

  A magyarországi dúlaság kialakulása
  Magyarországon a 20. század harmadik negyedében dúla először otthonszüléseknél segített. Tevékenységük a Napvilág Születésház és az Alternatal Alapítvány működéséhez kötődött. (Jelenleg - honlapjuk adatai szerint - 24 dúla tartozik ebbe a körbe.)
  Azután lassan a kórházban szülő nők igényei között is megjelent, hogy ismerőst vihessenek magukkal a szülőszobára. Ez kezdetben leginkább a gyermek apja volt. Igazán az apás szülések nyitottak utat a dúláknak is. Az apa jelenléte felbecsülhetetlen segítséget jelent a nőnek, és a családi kötődések kialakulása szempontjából is nagyon előnyös lehet, ha együtt élik át a gyermek érkezését, amennyiben erre mindketten nyitottak, mindketten szeretnék ezt. De az apák a legritkább esetben tudnak kompetens támaszt nyújtani, hiszen egyszerre két szeretett lény: a párjuk és a gyermekük egészségéért aggódnak, ráadásul legtöbbször nincs tapasztalatuk az éppen zajló eseményekről. Sokszor az apának is szüksége van a dúlára. A megnyugtató jelenlétre, a kérdésekre adott pontos válaszokra, a bátorító tekintetváltásokra, az egészségügyi személyzettel való kommunikáció elősegítésére. Az is előfordul, hogy a pár valamelyik tagja nem akarja, hogy az apa bent legyen, ám a nő egyedül maradni sem szeretne. Ilyen esetben is kézenfekvő választás a dúla.

  Hogyan válik valaki dúlává?
  Általában úgy, hogy átélt egy vagy több szép szülést, és szeretné minél többször újra megtapasztalni ennek az örömét. Ám nem szülhet újabb és újabb gyerekeket a végtelenségig, ezért azt az utat választja, hogy másoknak segít. Vagy éppen átélt egy valamilyen szempontból kudarcnak érzett szülést, és saját példája arra sarkallja, hogy másoknak segítsen elkerülni ezt. Ritkábban az is előfordul, hogy valaki még nem szült, de egyszerűen elhivatottságot érez ez iránt a tevékenység iránt.

  Történeti áttekintés - Magyarország
  2000 októberében a Napvilág Születésház meghirdette az első, kórházi szülések kísérésére felkészítő dúlaképzőt, melyen 11-en végeztek. Belőlük alakult 2001 tavaszán Békés Emőke vezetésével a Magyarországi Dúlák Egyesülete (MODULE), mely a dúlák egyetlen civil szervezete az országban. Az egyesület fő tevékenysége a várandós és szülőnők számára nyújtott érzelmi, fizikai és informatív segítségnyújtás.
  Mivel egyre több igény merült fel nem otthoni, hanem kórházi szülésnél segítők képzésére, 2003-ban a MODULE a Napvilág Születésházzal közösen meghirdette első hivatalos dúlaképzését. Ezt 2004-ben követte az első önálló, a Napvilág Születésháztól független, 55 órás képzés. Az alapképzést elvégzők számára 2005-ben az egyesület havi rendszerességű továbbképzéseket indított, melyek egy-, illetve kétnaposak voltak (összesen 120 óra). Ezeken részt vehettek olyanok is, akik nem végezték el az alapképzést, sőt védőnők, szülésznők és más egészségügyi dolgozók, valamint várandósok és laikus érdeklődők számára is nyitott volt. Még ugyanebben az évben megrendezték a második 55 órás alapképzést, 2006-tól pedig a cél az alapképzések havi gyakorisággal való indítása (évi 10 hónapban).

  Mivel a Magyarországon élő nők döntő többsége kórházban szül, fontos feladatuknak tekintik a jó kapcsolat kiépítését a kórházak szülészeti osztályaival. Ennek érdekében folyamatosan részt vesznek szakmai fórumokon, konferenciákon. Örvendetes módon egyre több fővárosi kórházzal születik hivatalos megegyezés, amely a dúlák intézményen belüli működését lehetővé teszi.

  A MODULE folyamatos tevékenységei
  Az egyesület fő tevékenysége a várandós és szülőnők számára nyújtott érzelmi, fizikai és informatív segítségnyújtás. Ezért heti egy délutánon az Aktív Szülés Program által biztosított helyszínen ügyeletet tart, ahol a várandósok találkozhatnak a dúlákkal, és kiválaszthatják a nekik legszimpatikusabb személyt. Ugyanilyen ügyeletek vidéki helyszíneken is működnek, helyi dúlák vezetésével. Évente kb. 250-300 érdeklődő keresi fel az egyesületet, telefonos vagy személyes konzultációt kérve. Vannak, akiknek informatív segítségre van szükségük elsősorban, mások azzal a kifejezett igénnyel érkeznek, hogy nem csak a várandósságuk idején, hanem a szülésüknél is legyen mellettük dúla.
  Mivel a Magyarországon élő nők döntő többsége kórházban szül, fontos feladatuknak tekintik a jó kapcsolat kiépítését a kórházak szülészeti osztályaival. Ennek érdekében folyamatosan részt vesznek szakmai fórumokon, konferenciákon. Örvendetes módon egyre több fővárosi kórházzal születik hivatalos megegyezés, amely a dúlák intézményen belüli működését lehetővé teszi.

   

  A Magyarországi Dúlák Egyesülete rendszeres résztvevője a Születés Hete című országos programsorozatnak. Ennek keretében pl. 2006-ban az ország több mint 30 településén mintegy 40 olyan program volt, ahol dúlák tartottak előadást, vezettek filmvetítéssel összekötött beszélgetést, vettek részt kerekasztal-beszélgetéseken. Az egyesületnek állandó helye és rovata van itt, a Születés Hete Portálon is. Itt megtalálható a szervezet működési szabályzata, alapító okirata, hivatalos adatai, valamint az egyesület tagjaiként Magyarországon elérhető dúlák albuma. Az egyesület feladatai közé tarozik az utánpótlás képzése is. Erről az előzőekben már esett szó.

  Annak érzékeltetésére, hogy milyen sokszínű tevékenységet végez az egyesület, álljon itt egy rövid összefoglaló a 2001. és 2006. között eltelt időszak eseményeiről.

  2001


  • Megalakul a Magyarországi Dúlák Egyesülete, a Pest Megyei Bíróság nyilvántartásba veszi, mint társadalmi szervezetet.
  • Az egyesület előadással mutatkozik be a III. Családcentrikus Szülészeti Kongresszuson.
  • Tevékenységüket ismertetik a IX. Országos Szülésznői Konferencián.
  • Kapcsolatfelvétel kezdeményezése a helyi védőnői szolgálatokkal.
  • Együttműködési szerződés jön létre a Budapesti Szent Imre Kórház Szülészeti Osztálya és a MODULE között.
  • Kapcsolatfelvétel történik a fővárosi anyaotthonokkal.

  2002

  Az egyesület:

  • Előadást tart a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Kongresszuson.
  • Találkozót szervez tapasztalatcsere céljából olyan nemzetközi babamasszázs-oktatókkal és -trénerekkel, akik dúlaként is dolgoznak.
  • Részt vesz az Önkéntes Központ Alapítvány konferenciáján.
  • Jelen van az Önkéntesek Hete című rendezvénysorozaton.

  2003

  • Közönségtalálkozó az Aktív Szülés Program várandósoknak szervezett rendezvényén.
  • Jelen van az Alternatal Alapítvány Születés Hete című programsorozatán.
  • Rendszeres találkozási és kapcsolattartási lehetőséget biztosít a dúlaképzés iránt érdeklődőknek.
  • Az egyesület a Napvilág Születésházzal közösen dúlaképzést tart.
  • Csatlakozik a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) civil jelöltállítási (elektori) rendszeréhez.

  2004

  • Dúlafilm címmel videoanyagot készít, melyben anyák, illetve kórházi szakemberek mondják el tapasztalataikat dúla jelenlétében lezajlott szülésekről.
  • Előadás a Budapesten megrendezett Nemzetközi Bábakonferencián.
  • A Születés Hete országos rendezvénysorozaton számos vidéki városban tartanak előadást az egyesület tagjai a dúlák tevékenységéről.
  • Az egyesület megrendezi az első önálló, 55 órás képzését.
  • Itt a portálon önálló rovatot indít.

  2005


  Január

  • Az egyesület megrendezi a második 55 órás alapképzését.
  • Egyéves továbbképzést indít elsősorban végzett dúláknak, de védőnők, szülésznők és várandósok számára is nyitottan.
  • Az Egyesület elnöke szakmai kerekasztal-beszélgetésen vesz részt, melyen jelen van Csetneki Julianna, az Egészségügyi Kamara Szülészeti Tagozatának vezetője, Tóth Anna, az Egészségügyi Kamara Szülésznői Tagozatának vezetője, Csősz Katalin, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Védőnői Tagozatának vezetője és Kardos Lídia a hazai szülésznőképzés tematikájának egyik kidolgozója és tanára.

  Május

  • A Születés Hete országos szakmai és kulturális rendezvénysorozat keretében az egyesület elnöke és tagjai a főváros több kerületében (többek között Védőnői Szolgálatoknál), illetve vidéki helyszíneken tartanak filmvetítéssel egybekötött tájékoztató előadást a munkájukról.
  • A Születés Hete fő helyszínén, az Aranytíz Művelődési Központban az egyik legkeresettebb program a dúlaügyelet.

  Június

  • Az egyesület elnöke a MODULE képviselőjeként részt vesz a Társaság a Várandósság és Anyaság Megszenteléséért nevű szervezet alakuló ülésén.
  • Kétnapos továbbképzés és egyesületi ismerkedő hétvége.

  Augusztus

  • A Budapesten megrendezett kétnapos Vegetáriánus Fesztiválon az egyesület tagjai tájékoztatást adnak az érdeklődőknek a szervezet munkájáról.

  Szeptember

  • Zalaegerszegen a védőnők szakmai napján filmvetítéssel kísért előadás hangzik el a dúlai hivatásról.

  Október

  • Az egyesület újabb 55 órás alapképzést szervez és tart 13 főnek.
  • A szülésznőképzés keretében, tanrendbe illesztett kétórás időtartammal előadást tart az egyesület képviselője a budapesti Szentágothai János Egészségügyi Szakképző Iskolában kb. 100 szülésznőhallgatónak.

  November

  • A Grazban megrendezett Nemzetközi Bábakonferencián, melyen a szervezetet több tag is képviseli, megállapodás születik az európai dúlaszervezet létrehozásáról és egy egységes képzési tematika kidolgozásáról.
  • A grazi konferencia az első alkalom más országok (francia, cseh, svájci, osztrák, holland) dúláival való találkozásra.
  • Az Egyesület a Társaság a Várandósság és Anyaság Megszenteléséért nevű szervezettel közösen 4 napos dúlaképzést szervez, melynek előadója Debra Pascali-Bonaro, az Észak-Amerikai Dúlaszövetség (DONA) vezetője. A 34 résztvevő közül 12 a MODULE tagja.

  December

  • Dúlatalálkozó Telkiben.

  2006

  Január

  • Pályázatok: NCA - működési, honlapfejlesztési, illetve internet-előfizetésre és MATRA-KAP (Holland Királyi Nagykövetség pályázata, melynek célja, hogy támogassa a pozitív társadalmi változásokat, formálja a társadalmat).

  Február

  • Előadás a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság (MPPPOT) konferenciáján Hogyan segíthet a dúla császármetszéses szülésnél? címmel.
  • Dúlaalapképzés 18 fő részvételével (az első szülész-nőgyógyász résztvevővel).

  Március

  • Fotóriport jelenik meg a Kismama Magazinban arról, hogyan segíthet a dúla a vajúdás alatt (a riport szereplője Lancsin Zsuzsanna, a MODULE tagja).

  Április

  • Beindul a Születés Hete sajtókampánya, melynek részeként sok írás jelenik meg a dúlaságról.
  • Részvétel a Kismama Magazin Babaruhabörzén (szóróanyagok osztása, információadás).

  Május

  • Részvétel a Margitszigeten rendezett Nemzetközi Bábanapon (sátorral, egész nap).
  • Részvétel a Születés Hetén: a dúlák szervezői feladatokat is ellátnak, emellett egésznapos ügyeleteket tartanak az Aranytíz Művelődési Központban, előadásokon, szakmai kerekasztal-beszélgetéseken szerepelnek.
  • A Születés Hete keretében dúlaprogramok országszerte (több mint 30 településen, mintegy 40 dúlás programon, kb. 6-10 dúla aktív részvételével).

  Június

  • Dúlatovábbképzés (jelenleg kb. 110 jelentkező várakozik alapképzésre).
  • A dúlák nem adnak orvosi tanácsokat, de ettől függetlenül lehet mély tudásuk a szülés és a gyermekágy fiziológiájáról, így képesek támogatást nyújtani a nőnek, hogy megtalálja a számára megfelelő megoldásokat. Ez a különbségtétel tanács és támogatás között nagyon lényeges.

  Törekvések a nemzetközi összefogásra

  A legtöbb uniós országban működik a dúlaság intézménye valamilyen formában. Kik előrehaladottabb szinten állnak a szervezetépítésben, kik még csak mostanában kezdik hálózatukat építeni, de itt is, ott is megjelentek a független szüléskísérők az anyák mellett. Az európai országok dúlaszervezetei jelenleg a nemzetközi összefogás kiépítésének kezdetén állnak. Az első lépéseket tavaly tették meg ennek érdekében, a novemberi Midwifery Today Konferencián. Ezen a bábakonferencián az épp jelen lévő dúlák összegyűltek egy ebédszünetben, hogy megismerjék egymást. Ráébredtek, hogy érdekes módon a különböző európai országokban a dúlamozgalom folyamatosan növekszik, sok spontán hasonlóságot mutatva akár a képzés, akár a szervezetépítés, de még a nehézségek terén is, ugyanakkor nem tudnak egymás lépéseiről. Ezért elhatározták, hogy megszervezik az első hivatalos európai dúlatalálkozót a következő Midwifery Today Konferencia idejére, amelyet 2006 októberében rendeztek Bad Wildbadban.


  Részlet a 2006. október 24-i, Bad Wildbadban tartott Európai Dúlák Találkozójának programtervéből:

  A találkozó célja:

  A DONA (Doulas of North America) szervezetéhez képest mi Európában még nagyon a kezdeteknél járunk. Mindnyájan erősen érintve vagyunk a nemzeti szintű szervezési ügyekben, és túl sok munka lenne egyszerre ugyanezeket egy magasabb szinten is felvállalni. De tanulhatnánk egymás tevékenységéből, a nemzeti célokból, és meglátjuk, hogyan tudjuk megosztani rendelkezésre álló anyagainkat, és a leghatékonyabb módon segíteni egymást.

  Fontos lépések lehetnek:

   

  • létrehozni egy levelezőlistát az összes aktív európai dúla részvételével,
  • az európai hálózat létrehozásához minden országból választani egy-egy nemzeti képviselőt,
  • megismerni a különböző dúlaszervezetek szabályait,
  • elérést biztosítani minden szervezet alapító irataihoz, arra az esetre, ha szükségünk lenne rájuk,
  • megosztani a tapasztalatainkat,
  • definiálni a 2007-es nemzeti célokat,
  • megállapodni az európai országok közötti kölcsönös segítségnyújtásról 2007-re,
  • tanulni a DONA szervezeti rendszeréből és szabályaiból
   

  Korábbi cikkek

  Keresés

  Dúlakereső

  Számláló

  mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
  mod_vvisit_counterMa46
  mod_vvisit_counterTegnap60
  mod_vvisit_counterEzen a héten106
  mod_vvisit_counterMúlt héten530
  mod_vvisit_counterEbben a hónapban1727
  mod_vvisit_counterElőző hónapban2291
  mod_vvisit_counter2011.03.22. óta:533762
  Visitors Counter • стена плача молитва
 • стена плача передать записку