• кухни Днепропетровск
 • мягкая мебель Днепропетровск
 • шкафы купе Днепропетровск
 • спальни Днепропетровск
 • детская мебель Днепропетровск

 • Előadás a MAPSZIG 2016 Kongresszuson

   

  A MAPSZIG IX. Kongresszusának témája: A perinatális időszak pszichológiai problémái

   

  Helyszíne és időpontja: Szeged, 2016. október 28-29.

  Programja: http://stand-art.hu/download/2370/Mapszig-2016.pdf


  A MODULE képviseletében Purosz Magdi jelentkezett előadással, melynek absztraktja itt olvasható:

   

   

  A DÚLAI TÁMOGATÁS HATÁSA A SZÜLÉS FOLYAMATÁRA

  SZEMÉLYES TAPASZTALATOK

   

  Puroszné Nagy Magdolna

  perinatális szaktanácsadó, dúla, Szeged

   

  Kérdések és válaszok a dúlaság körül… Előadásommal szeretném közelebb hozni a szülés körül dolgozó szakemberekhez a dúlaságot mint jelenséget. Felvázolom a dúlaság mibenlétét, a mai magyarországi aktuális helyzetképet és többségében a szegedi Női Klinikán szerzett tapasztalataimat.

  Az elméleti részben áttekintem a dúla szerepét a perinatális időszak  (ú. m. várandósság, szülés és gyermekágy)  folyamataiban, ahol kulcsszó a folytonosság, hiszen ideális esetben a dúla mindhárom időszak alatt jelen van, és ez nagyban segíti hatékonyságát. Megvizsgálom a szülés alatti támogatás lehetőségeit (apa és/vagy dúla?).

  Több külföldi kutatás pozitív eredményein felbuzdulva összegzem 8 évnyi személyes dúlai tapasztalatom számszerű elemzését, a császármetszések és egyéb beavatkozások arányát. Megerősítést nyer általam is a sok kutatási eredmény, mely szerint a dúlai jelenlét, a személyre szabott gondoskodás olyan anyai biztonságérzetet eredményez, amely által csökken a szorongás és megteremtődnek a feltételek a szülés normális, élettani mederben való haladására: kevesebb a beavatkozás, pozitívabb a szülés megélése, az anyai kompetenciaérzés erősödik.

   

   

  Tudományos vizsgálatok:

  Publikált adatok azt mutatják, hogy az egyik leghatékonyabb eszköz a vajúdás és a szülés eredményének javítására egy támogató személy, például egy dúla folyamatos jelenléte. Egy 2013-ban végzett Cochrane-metaanalízis 12 tanulmány adatait elemezve több mint 15 ezer várandós vizsgálata alapján igazolta, hogy egy folyamatosan jelenlevő személy nemcsak a szülő nők elégedettségét növelte, hanem szignifikánsan csökkentette a császármetszések arányát is. Tekintettel arra, hogy ezzel kapcsolatban nincsenek mérhető károk, ez az erőforrás valószínűleg kihasználatlan.

   

  • Caughey AB, Cahlil AG, Guise JM, et al. Safe prevention of the primary cesarean delivery. ACOG/SMFM Obstetric Care Consensus. Am J Obstet Gynecol 2014;210:179–193

   

  • Héjja-Nagy Katalin: A szülésélmény vizsgálata a szülés körülményeinek fényében In: Kisdi Barbara (szerk.): Létkérdések a születés körül Budapest, L’Harmattan, 2015. 315-338.
   

  Keresés

  Dúlakereső

  Számláló

  mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
  mod_vvisit_counterMa50
  mod_vvisit_counterTegnap61
  mod_vvisit_counterEzen a héten370
  mod_vvisit_counterMúlt héten633
  mod_vvisit_counterEbben a hónapban1963
  mod_vvisit_counterElőző hónapban2778
  mod_vvisit_counter2011.03.22. óta:536776
  Visitors Counter • стена плача молитва
 • стена плача передать записку