• кухни Днепропетровск
 • мягкая мебель Днепропетровск
 • шкафы купе Днепропетровск
 • спальни Днепропетровск
 • детская мебель Днепропетровск

 • Létkérdések - záróbeszámoló - sajtóközlemény

   

   

   

   

  “Van remény a változásra, mert egyre többen vagyunk, akik jobbat akarunk.”


  A Magyarországi Dúlák Egyesülete (MODULE) szerint a szülészeti beavatkozások csökkentése a felnövekvő nemzedékek egészségmegőrzésének alapja, erre hívták fel a figyelmet a Létkérdések projekt keretében megvalósult programjaikkal, melynek zárótanulmánya elérhető bárki számára.

   

  A WHO ajánlásai és a nemzetközi trendek hatására a szülészeti ellátás a fejlett országokban egyre inkább a holisztikus irányba mozdul el, azonban ez a tendencia Magyarországon egyelőre nem érvényesül, évtizedek óta erős ellenállásba ütközik.

  A hazai szülészeti ellátás a nemzetközi adatok szerint sem tekinthető korszerűnek, még mindig a medikalizált megközelítés uralja a szülészet elméletét és gyakorlatát.

  A szülés körülményeit alapjaiban meghatározó, a szülő nő és a szülést segítő szakemberek közötti kapcsolatot a partnerség helyett a hierarchia jellemzi, erre kínálnak megoldást a szülés körüli segítők pozitív példákkal.

   

  Ezért a MODULE több mint egy éven át zajló projektjében nők és az őket segítő szakemberek korszerű, fontos információkhoz juthattak, melyet a középosztálybeli nőtársaik szülésükre készülve ma már könnyedén elérnek, most hátrányos helyzetű társaik számára is elérhető lett.

  Hátrányos helyzetű településen élő és roma nők is azok között voltak, akik lehetőséget kaptak a normális reprodukciós folyamatok és az ahhoz kapcsolódó jogaik, lehetőségeik megismerésére, az alapszintű dúlaképzés elvégzésére.

   

  A dúlák – asszonytársi segítők – jelenléte egyre több szülő nő igényét tudja kielégíteni a legfontosabb pillanatokban. Hazai tapasztalatok is rámutatnak arra, hogy dúla jelenléte és az általa biztosított gondoskodás olyan anyai biztonságérzetet eredményezhet, amely által csökken a szorongás és a szülés élettani mederben haladhat, kevesebb beavatkozás szükséges, pozitívabb a szülés megélése, az anyai kompetenciaérzés erősödik.

  A dúla szerepe - véleményünk szerint - a "jelen levés", nem pedig a "cselekvés". Egy képzés elvégzése befejezettséget sugall, és nem szerencsés azt hinni, hogy egy nő egy néhány napos kurzus elvégzése után máris dúla lesz. A dúlák folyamatos tanulók, felfedezők, őrzők, barátok, társak mondja Novák Julianna, dúla, projektfelelős. Az önfejlesztéshez és az emberi változáshoz való nyitott hozzáállás nélkül lehetetlen mások rendelkezésére állni.

   

  A résztvevők komplex módon megismerhették az anya- baba- és családbarát szemléletmód, a nőközpontú szülészeti ellátás alapelveit, a holisztikus szülésmodellt, valamint az erőszakmentes kommunikációs eszközöket.

  “Jó úton haladok, nem én gondolkodom rosszul. Van értelme küzdeni, nem abbahagyni. Ajánlom a képzést a szülésznő társaknak.” - mondja egy még nem szült fiatal szülésznő.

  “Erős vagyok. Elhiszem, hogy képes vagyok világra hozni egy babát normális hüvelyi úton. A női kör tápláló, és meg tudom találni benne a helyem.”

   

  A MODULE célja, hogy a magyar szülészeti ellátórendszer egyenlő módon hozzáférhetővé váljon, és a nők méltóságát tiszteletben tartó, szakszerű és korszerű ellátást biztosítson minden érintett számára. A projekt zárótanulmánya jó példaként mutatja be a megvalósított projektet, ami felkeltheti más civil szervezetek érdeklődését is a hazai szülészeti ellátás humanizálásának szükségessége iránt.

  Az elméleti tananyag alapja és a zárótanulmány a MODULE honlapján elérhető:

   

  A képzéssel vagy a projekttel kapcsolatos további információ:

  Novák Julianna    +36302420055     Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

   

   

  A programsorozat a Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott Létkérdések NCTA-2015-11018-B projekt keretében valósult meg.

   

  Keresés

  Dúlakereső

  Számláló

  mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
  mod_vvisit_counterMa10
  mod_vvisit_counterTegnap198
  mod_vvisit_counterEzen a héten596
  mod_vvisit_counterMúlt héten832
  mod_vvisit_counterEbben a hónapban2853
  mod_vvisit_counterElőző hónapban2591
  mod_vvisit_counter2011.03.22. óta:544708
  Visitors Counter • стена плача молитва
 • стена плача передать записку