• кухни Днепропетровск
 • мягкая мебель Днепропетровск
 • шкафы купе Днепропетровск
 • спальни Днепропетровск
 • детская мебель Днепропетровск

 • Programajánló
  Másállapotot a szülészetben! 2016. november 27. - Madách tér

   

   

   


  Az Esemény Facebook oldala


   

   

  Sziasztok!

  Várunk szeretettel benneteket 2016. november 27-én 11 órára a Madách térre, ahol folytatjuk azt, amit márciusban elkezdtünk. Gyertek el, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy sokan közülünk nem úgy hozzák világra a kisbabáikat, ahogyan azt szeretnék!

   

  Gyere el, ha a szülésed során valaha szülészeti erőszakot, megfélemlítést, verbális erőszakot éltél át, vagy épp engedélyed nélkül végeztek rajtad beavatkozásokat, figyelmen kívül hagyták a kéréseidet, és akkor is, ha együttérzel azokkal, akik mindezt átélték!

   

  A változást mi is előidézhetjük!

   

  Videó a márciusi megmozdulásunkról: https://www.youtube.com/watch?v=di4rIp7KBrw&feature=youtu.be

   

  Roszik Linda előadása az áprilisi Tauffer konferencián: https://www.youtube.com/watch?v=rYUQcuNrlrU

   

  Az Esemény Facebook linkje: https://www.facebook.com/events/700888766756690/?active_tab=about

   

  Várunk szeretettel:

  Másállapotot a szülészetben! mozgalom

   
  Nils Bergman Szegeden! Egy kis reménysugár...

   

  A napokban többen részt vettünk Dr. Nils Bergman, a koraszülött babáknál alkalmazott kenguru módszer (folyamatos bőrkontaktus) világhírű kutatója és terjesztője által tartott képzésen.

  A képzésen részt vett Dr. Szabó Miklós, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Neonatológia tagozatának vezetője, a Melletted a helyem Egyesület alapítója és Nagy Lívia, az egyesület alelnöke is.

  A tartós bőrkontaktus mind a koraszülött, mind az érett újszülött babák modern ellátásának kulcsfontosságú része. Egyetértünk abban, hogy a legfrissebb kutatási eredményeknek és a családok igényeinek határozottan meg kell jelennie az intézményi ellátásban. Közös célunk kifejezésére álltunk össze erre a közös fotóra.

  Sokan írtatok arról, hogy mennyire nehéz volt, hogy nem tudtátok, mi van a kisbabátokkal, mikor láthatjátok, miért nem lehet veletek. 
  November 17-e a Koraszülöttek Világnapja, az ő igényeik mellett is kiállunk, akiknek sokszor a legnagyobb szüksége lenne az együttérző támogatásra, az együttlét támogatására.

   

  Forrás: Másállapotot a szülészetben Facebook oldal

   
  Koraszülöttek Világnapja 2016. november 17.

   

  Magyarországon a koraszülés népbetegség. Minden tizedik újszülött idő előtt jön világra. Sétáljunk együtt azokért a PICi hősökért, akiknek már életük kezdetén komoly harcot kell vívniuk az életben maradásért.

  A Melletted a helyem Egyesület csapata idén is lázasan készülődik, hogy méltó módon hívjuk fel a figyelmet a PICikre. A Koraszülöttek Világnapján, november 17-én 16.00 órakor szimpátiasétát rendez a lilára világított Lánchídon, amelyre várjuk mindazokat, akik jelenlétükkel szeretnék felhívni a figyelmet a legkisebb hősök, a koraszülött babák erejére és az őket segítő orvosok, fejlesztők, ápolók és nem utolsó sorban a támogató családok, barátok együttműködésére – a családbarát koraszülöttellátás jelentőségére.

  A Magyar Tudományos Akadémia elől 16.00 órakor induló séta jelképesen hidat képez az érintettek és a segítők között.

  A jelszó: LILA! Öltsetek magatokra valamilyen lila ruhadarabot, vagy hozzatok lila táskát! Lufikról mi gondoskodunk. Már most jegyezzétek fel az időpontot, mert nagyon boldogok lennénk, ha minél többen el tudnátok jönni! Addig is hajrá PIC-ik :-)

  Forrás:www.mellettedahelyem.hu/

   
  Létkérdések - záróbeszámoló - sajtóközlemény

   

   

   

   

  “Van remény a változásra, mert egyre többen vagyunk, akik jobbat akarunk.”


  A Magyarországi Dúlák Egyesülete (MODULE) szerint a szülészeti beavatkozások csökkentése a felnövekvő nemzedékek egészségmegőrzésének alapja, erre hívták fel a figyelmet a Létkérdések projekt keretében megvalósult programjaikkal, melynek zárótanulmánya elérhető bárki számára.

   

  A WHO ajánlásai és a nemzetközi trendek hatására a szülészeti ellátás a fejlett országokban egyre inkább a holisztikus irányba mozdul el, azonban ez a tendencia Magyarországon egyelőre nem érvényesül, évtizedek óta erős ellenállásba ütközik.

  A hazai szülészeti ellátás a nemzetközi adatok szerint sem tekinthető korszerűnek, még mindig a medikalizált megközelítés uralja a szülészet elméletét és gyakorlatát.

  A szülés körülményeit alapjaiban meghatározó, a szülő nő és a szülést segítő szakemberek közötti kapcsolatot a partnerség helyett a hierarchia jellemzi, erre kínálnak megoldást a szülés körüli segítők pozitív példákkal.

   

  Ezért a MODULE több mint egy éven át zajló projektjében nők és az őket segítő szakemberek korszerű, fontos információkhoz juthattak, melyet a középosztálybeli nőtársaik szülésükre készülve ma már könnyedén elérnek, most hátrányos helyzetű társaik számára is elérhető lett.

  Hátrányos helyzetű településen élő és roma nők is azok között voltak, akik lehetőséget kaptak a normális reprodukciós folyamatok és az ahhoz kapcsolódó jogaik, lehetőségeik megismerésére, az alapszintű dúlaképzés elvégzésére.

   

  A dúlák – asszonytársi segítők – jelenléte egyre több szülő nő igényét tudja kielégíteni a legfontosabb pillanatokban. Hazai tapasztalatok is rámutatnak arra, hogy dúla jelenléte és az általa biztosított gondoskodás olyan anyai biztonságérzetet eredményezhet, amely által csökken a szorongás és a szülés élettani mederben haladhat, kevesebb beavatkozás szükséges, pozitívabb a szülés megélése, az anyai kompetenciaérzés erősödik.

  A dúla szerepe - véleményünk szerint - a "jelen levés", nem pedig a "cselekvés". Egy képzés elvégzése befejezettséget sugall, és nem szerencsés azt hinni, hogy egy nő egy néhány napos kurzus elvégzése után máris dúla lesz. A dúlák folyamatos tanulók, felfedezők, őrzők, barátok, társak mondja Novák Julianna, dúla, projektfelelős. Az önfejlesztéshez és az emberi változáshoz való nyitott hozzáállás nélkül lehetetlen mások rendelkezésére állni.

   

  A résztvevők komplex módon megismerhették az anya- baba- és családbarát szemléletmód, a nőközpontú szülészeti ellátás alapelveit, a holisztikus szülésmodellt, valamint az erőszakmentes kommunikációs eszközöket.

  “Jó úton haladok, nem én gondolkodom rosszul. Van értelme küzdeni, nem abbahagyni. Ajánlom a képzést a szülésznő társaknak.” - mondja egy még nem szült fiatal szülésznő.

  “Erős vagyok. Elhiszem, hogy képes vagyok világra hozni egy babát normális hüvelyi úton. A női kör tápláló, és meg tudom találni benne a helyem.”

   

  A MODULE célja, hogy a magyar szülészeti ellátórendszer egyenlő módon hozzáférhetővé váljon, és a nők méltóságát tiszteletben tartó, szakszerű és korszerű ellátást biztosítson minden érintett számára. A projekt zárótanulmánya jó példaként mutatja be a megvalósított projektet, ami felkeltheti más civil szervezetek érdeklődését is a hazai szülészeti ellátás humanizálásának szükségessége iránt.

  Az elméleti tananyag alapja és a zárótanulmány a MODULE honlapján elérhető:

   

  A képzéssel vagy a projekttel kapcsolatos további információ:

  Novák Julianna    +36302420055     Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

   

   

  A programsorozat a Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott Létkérdések NCTA-2015-11018-B projekt keretében valósult meg.

   
  Előadás a MAPSZIG 2016 Kongresszuson

   

  A MAPSZIG IX. Kongresszusának témája: A perinatális időszak pszichológiai problémái

   

  Helyszíne és időpontja: Szeged, 2016. október 28-29.

  Programja: http://stand-art.hu/download/2370/Mapszig-2016.pdf


  A MODULE képviseletében Purosz Magdi jelentkezett előadással, melynek absztraktja itt olvasható:

   

   

  A DÚLAI TÁMOGATÁS HATÁSA A SZÜLÉS FOLYAMATÁRA

  SZEMÉLYES TAPASZTALATOK

   

  Puroszné Nagy Magdolna

  perinatális szaktanácsadó, dúla, Szeged

   

  Kérdések és válaszok a dúlaság körül… Előadásommal szeretném közelebb hozni a szülés körül dolgozó szakemberekhez a dúlaságot mint jelenséget. Felvázolom a dúlaság mibenlétét, a mai magyarországi aktuális helyzetképet és többségében a szegedi Női Klinikán szerzett tapasztalataimat.

  Az elméleti részben áttekintem a dúla szerepét a perinatális időszak  (ú. m. várandósság, szülés és gyermekágy)  folyamataiban, ahol kulcsszó a folytonosság, hiszen ideális esetben a dúla mindhárom időszak alatt jelen van, és ez nagyban segíti hatékonyságát. Megvizsgálom a szülés alatti támogatás lehetőségeit (apa és/vagy dúla?).

  Több külföldi kutatás pozitív eredményein felbuzdulva összegzem 8 évnyi személyes dúlai tapasztalatom számszerű elemzését, a császármetszések és egyéb beavatkozások arányát. Megerősítést nyer általam is a sok kutatási eredmény, mely szerint a dúlai jelenlét, a személyre szabott gondoskodás olyan anyai biztonságérzetet eredményez, amely által csökken a szorongás és megteremtődnek a feltételek a szülés normális, élettani mederben való haladására: kevesebb a beavatkozás, pozitívabb a szülés megélése, az anyai kompetenciaérzés erősödik.

   

   

  Tudományos vizsgálatok:

  Publikált adatok azt mutatják, hogy az egyik leghatékonyabb eszköz a vajúdás és a szülés eredményének javítására egy támogató személy, például egy dúla folyamatos jelenléte. Egy 2013-ban végzett Cochrane-metaanalízis 12 tanulmány adatait elemezve több mint 15 ezer várandós vizsgálata alapján igazolta, hogy egy folyamatosan jelenlevő személy nemcsak a szülő nők elégedettségét növelte, hanem szignifikánsan csökkentette a császármetszések arányát is. Tekintettel arra, hogy ezzel kapcsolatban nincsenek mérhető károk, ez az erőforrás valószínűleg kihasználatlan.

   

  • Caughey AB, Cahlil AG, Guise JM, et al. Safe prevention of the primary cesarean delivery. ACOG/SMFM Obstetric Care Consensus. Am J Obstet Gynecol 2014;210:179–193

   

  • Héjja-Nagy Katalin: A szülésélmény vizsgálata a szülés körülményeinek fényében In: Kisdi Barbara (szerk.): Létkérdések a születés körül Budapest, L’Harmattan, 2015. 315-338.
   
  « ElsőElőző1234567KövetkezőUtolsó »

  3. oldal / 7

  Keresés

  Dúlakereső

  Számláló

  mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
  mod_vvisit_counterMa52
  mod_vvisit_counterTegnap60
  mod_vvisit_counterEzen a héten112
  mod_vvisit_counterMúlt héten530
  mod_vvisit_counterEbben a hónapban1733
  mod_vvisit_counterElőző hónapban2291
  mod_vvisit_counter2011.03.22. óta:533768
  Visitors Counter • стена плача молитва
 • стена плача передать записку