• кухни Днепропетровск
 • мягкая мебель Днепропетровск
 • шкафы купе Днепропетровск
 • спальни Днепропетровск
 • детская мебель Днепропетровск

 • Programajánló
  Létkérdések - záróbeszámoló - sajtóközlemény

   

   

   

   

  “Van remény a változásra, mert egyre többen vagyunk, akik jobbat akarunk.”


  A Magyarországi Dúlák Egyesülete (MODULE) szerint a szülészeti beavatkozások csökkentése a felnövekvő nemzedékek egészségmegőrzésének alapja, erre hívták fel a figyelmet a Létkérdések projekt keretében megvalósult programjaikkal, melynek zárótanulmánya elérhető bárki számára.

   

  A WHO ajánlásai és a nemzetközi trendek hatására a szülészeti ellátás a fejlett országokban egyre inkább a holisztikus irányba mozdul el, azonban ez a tendencia Magyarországon egyelőre nem érvényesül, évtizedek óta erős ellenállásba ütközik.

  A hazai szülészeti ellátás a nemzetközi adatok szerint sem tekinthető korszerűnek, még mindig a medikalizált megközelítés uralja a szülészet elméletét és gyakorlatát.

  A szülés körülményeit alapjaiban meghatározó, a szülő nő és a szülést segítő szakemberek közötti kapcsolatot a partnerség helyett a hierarchia jellemzi, erre kínálnak megoldást a szülés körüli segítők pozitív példákkal.

   

  Ezért a MODULE több mint egy éven át zajló projektjében nők és az őket segítő szakemberek korszerű, fontos információkhoz juthattak, melyet a középosztálybeli nőtársaik szülésükre készülve ma már könnyedén elérnek, most hátrányos helyzetű társaik számára is elérhető lett.

  Hátrányos helyzetű településen élő és roma nők is azok között voltak, akik lehetőséget kaptak a normális reprodukciós folyamatok és az ahhoz kapcsolódó jogaik, lehetőségeik megismerésére, az alapszintű dúlaképzés elvégzésére.

   

  A dúlák – asszonytársi segítők – jelenléte egyre több szülő nő igényét tudja kielégíteni a legfontosabb pillanatokban. Hazai tapasztalatok is rámutatnak arra, hogy dúla jelenléte és az általa biztosított gondoskodás olyan anyai biztonságérzetet eredményezhet, amely által csökken a szorongás és a szülés élettani mederben haladhat, kevesebb beavatkozás szükséges, pozitívabb a szülés megélése, az anyai kompetenciaérzés erősödik.

  A dúla szerepe - véleményünk szerint - a "jelen levés", nem pedig a "cselekvés". Egy képzés elvégzése befejezettséget sugall, és nem szerencsés azt hinni, hogy egy nő egy néhány napos kurzus elvégzése után máris dúla lesz. A dúlák folyamatos tanulók, felfedezők, őrzők, barátok, társak mondja Novák Julianna, dúla, projektfelelős. Az önfejlesztéshez és az emberi változáshoz való nyitott hozzáállás nélkül lehetetlen mások rendelkezésére állni.

   

  A résztvevők komplex módon megismerhették az anya- baba- és családbarát szemléletmód, a nőközpontú szülészeti ellátás alapelveit, a holisztikus szülésmodellt, valamint az erőszakmentes kommunikációs eszközöket.

  “Jó úton haladok, nem én gondolkodom rosszul. Van értelme küzdeni, nem abbahagyni. Ajánlom a képzést a szülésznő társaknak.” - mondja egy még nem szült fiatal szülésznő.

  “Erős vagyok. Elhiszem, hogy képes vagyok világra hozni egy babát normális hüvelyi úton. A női kör tápláló, és meg tudom találni benne a helyem.”

   

  A MODULE célja, hogy a magyar szülészeti ellátórendszer egyenlő módon hozzáférhetővé váljon, és a nők méltóságát tiszteletben tartó, szakszerű és korszerű ellátást biztosítson minden érintett számára. A projekt zárótanulmánya jó példaként mutatja be a megvalósított projektet, ami felkeltheti más civil szervezetek érdeklődését is a hazai szülészeti ellátás humanizálásának szükségessége iránt.

  Az elméleti tananyag alapja és a zárótanulmány a MODULE honlapján elérhető:

   

  A képzéssel vagy a projekttel kapcsolatos további információ:

  Novák Julianna    +36302420055     Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

   

   

  A programsorozat a Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott Létkérdések NCTA-2015-11018-B projekt keretében valósult meg.

   
  Előadás a MAPSZIG 2016 Kongresszuson

   

  A MAPSZIG IX. Kongresszusának témája: A perinatális időszak pszichológiai problémái

   

  Helyszíne és időpontja: Szeged, 2016. október 28-29.

  Programja: http://stand-art.hu/download/2370/Mapszig-2016.pdf


  A MODULE képviseletében Purosz Magdi jelentkezett előadással, melynek absztraktja itt olvasható:

   

   

  A DÚLAI TÁMOGATÁS HATÁSA A SZÜLÉS FOLYAMATÁRA

  SZEMÉLYES TAPASZTALATOK

   

  Puroszné Nagy Magdolna

  perinatális szaktanácsadó, dúla, Szeged

   

  Kérdések és válaszok a dúlaság körül… Előadásommal szeretném közelebb hozni a szülés körül dolgozó szakemberekhez a dúlaságot mint jelenséget. Felvázolom a dúlaság mibenlétét, a mai magyarországi aktuális helyzetképet és többségében a szegedi Női Klinikán szerzett tapasztalataimat.

  Az elméleti részben áttekintem a dúla szerepét a perinatális időszak  (ú. m. várandósság, szülés és gyermekágy)  folyamataiban, ahol kulcsszó a folytonosság, hiszen ideális esetben a dúla mindhárom időszak alatt jelen van, és ez nagyban segíti hatékonyságát. Megvizsgálom a szülés alatti támogatás lehetőségeit (apa és/vagy dúla?).

  Több külföldi kutatás pozitív eredményein felbuzdulva összegzem 8 évnyi személyes dúlai tapasztalatom számszerű elemzését, a császármetszések és egyéb beavatkozások arányát. Megerősítést nyer általam is a sok kutatási eredmény, mely szerint a dúlai jelenlét, a személyre szabott gondoskodás olyan anyai biztonságérzetet eredményez, amely által csökken a szorongás és megteremtődnek a feltételek a szülés normális, élettani mederben való haladására: kevesebb a beavatkozás, pozitívabb a szülés megélése, az anyai kompetenciaérzés erősödik.

   

   

  Tudományos vizsgálatok:

  Publikált adatok azt mutatják, hogy az egyik leghatékonyabb eszköz a vajúdás és a szülés eredményének javítására egy támogató személy, például egy dúla folyamatos jelenléte. Egy 2013-ban végzett Cochrane-metaanalízis 12 tanulmány adatait elemezve több mint 15 ezer várandós vizsgálata alapján igazolta, hogy egy folyamatosan jelenlevő személy nemcsak a szülő nők elégedettségét növelte, hanem szignifikánsan csökkentette a császármetszések arányát is. Tekintettel arra, hogy ezzel kapcsolatban nincsenek mérhető károk, ez az erőforrás valószínűleg kihasználatlan.

   

  • Caughey AB, Cahlil AG, Guise JM, et al. Safe prevention of the primary cesarean delivery. ACOG/SMFM Obstetric Care Consensus. Am J Obstet Gynecol 2014;210:179–193

   

  • Héjja-Nagy Katalin: A szülésélmény vizsgálata a szülés körülményeinek fényében In: Kisdi Barbara (szerk.): Létkérdések a születés körül Budapest, L’Harmattan, 2015. 315-338.
   
  Kutatók Éjszakája 2016

   

  Kedves Érdeklődők!


  Szeptember 30-án kerül sor Budapesten az ELTE PPK  Pszichológiai Intézetének Izabella utcai épületében (Bp. VI. Izabella utca 46.) a Kutatók Éjszakája program keretében egy szakmai kerekasztalra, majd azt követően az idei "Séta a SzüléSzületéS minőségéért" során szerzett tapasztalatok megosztására, valamint a Mikroszülés c. dokumentumfilm vetítésére. 

  Programok 19 és 23 óra között a 216-os teremben:

  19:00-20:00
  Mikor érnek el a szülészeti kutatási eredmények a gyakorlatba? (http://www.kutatokejszakaja.hu/2016/esemenynaptar/esemeny.php?id=2444&menu_id=4)

  20:00-21:00
  Séta a SzüléSzületéS minőségéért - élménybeszámoló képekben
  (http://www.kutatokejszakaja.hu/2016/esemenynaptar/esemeny.php?id=2445&menu_id=4)

  21:00-23:00
  Mikroszülés - filmvetítés és beszélgetés
  (http://www.kutatokejszakaja.hu/2016/esemenynaptar/esemeny.php?id=2446&menu_id=4)

   
  Petíció a szoptatás támogatásáért

   

  Várjuk céljainkkal egyetértő szervezetek, csoportok és személyek támogató csatlakozását, aláírásukat köszönjük!

   

  Szoptatás Világhete, 2016

  „Szoptatás: a fenntartható fejlődés egyik alapköve”

   

   
  Séta 2016 - nyitóprogram és adománygyűjtés

   

   

   

  Úton.... Séta a szülés-születés minőségéért  -  2016

   

  MEGHÍVÓ

  A szervezők szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt a kezdeményezés hátterét bemutató nyitóprogramra és a Séta céljait szimbolizáló fa közös felszalagozására

   

  Időpont: 2016. június 27-én 12 óra

  Helyszín: ELTE PPK 1064 Budapest, Izabella u. 46. udvar

   

  Program:

  11.30 – gyülekezés az ELTE PPK Izabella utcai épületének udvarán

  12.00 –  A 2016-os Séta hátterének bemutatása

  12.10 - Ringató - Hazay Tímea énekel és gitározik közben pocak és arcfestés, kavicsfestés, szalagírás SALÁTÁZÁS az Eisberg Hungary támogatásával

  13.00 – Szülésdal - Palya Bea énekel

  13.40 - elindul a 2016-os Séta…

  http://www.affektiv.hu/doku.php?id=setaaszueletesminosegeert
  https://hu-hu.facebook.com/szulesszuletes/
  http://szulesszuletes.blogspot.hu


   


   

  Adománygyűjtés a Sétánkon érintett bababarát szülészeteknek

   

   

  Kedves Barátaink, Támogatóink, Családtagok és Kollégák!


  2014-ben a perinatális szaktanácsadó képzés tanáraival és végzős vagy már végzett hallgatóival elindítottuk az „Úton... Séta a SzüléSzületéS minőségéért” kezdeményezést, melyet ebben az évben is megszervezünk, immár harmadszor indulunk egyhetes utunkra. Célunk a szülés előtti, alatti és utáni események szakmai és emberi történeteinek fókuszba emelése. Egyben szeretnénk ennek a rendkívűl intim és őszinte időszaknak a sérülékenységére is ráirányítani a figyelmet. Tapasztalataink azt mutatják, hogy sétánk során a szakmai és emberi történetek összekapcsolódnak a tudományos, gyakorlati és tapasztalati szempontok talaján.

  Idén Budapestről először Egerbe indulunk busszal, majd onnan Miskolcig kb. 150 km-t teszünk meg gyalog, közben érintjük Ózdot és Kazincbarcikát is. Az egri és a borsodi régió fontossága abból adódik, hogy ebben a térségben öt szülészet is megkapta a WHO-UNICEF által adományozott „Bababarát Kórház” minősítést. Sétánkkal egyrészről szeretnénk a szakma figyelmét felhívni az itt tapasztaltakra, mintaként állítva az országos átlagnál alacsonyabb császármetszési arányokat:

  http://index.hu/belfold/2016/02/12/csaszarmetszes_szules_aranyok_infografika/

  Másrészről adományt szeretnénk gyűjteni, hogy a befolyt összegből a képen láthatóhoz hasonló babaágyat vásárolhassunk az érintett szülészeteknek annak érdekében, hogy a babák és az anyák minél tovább zavartalanul és biztonságban maradhassanak együtt. Ez a babaágy közvetlenül az édesanya ágya mellé tehető, így biztosítható a folyamatos együttlét, akár császármetszés után is. Az újszülött a műtét utáni néhány órában is az anyai közelség biztonságában lehet, amíg édesanyjának feküdnie kell, akkor is, ha szaksegítség vagy hozzátartozó nem tud jelen lenni.

   

  Ha szívesen támogatnád a célkitűzéseinket, akkor te magad is velünk sétálhatsz, és hozzájárulhatsz  1-2 ezer forint adománnyal az „Egy Aranyóra = Egy Kilométer” kampányunkhoz.

  Felajánlásodat köszönettel fogadjuk az Aktív Pszichológia Alapítvány számlaszámára:

  Raiffeisen Bank 12010154-00102546-00100003 Közlemény: Séta 2016 – adomány

  A támogatásokból 150.000.-Ft-ot szeretnénk összegyűjteni még június 27-i indulásunk előtt. Ebből az összegből 5 db babafekvőhelyet tudunk vásárolni, melyeket az egri, ózdi, kazincbarcikai és a két miskolci szülészeti osztálynak ajándékozunk. Ha az indulásig nem sikerül összegyűjteni a megjelölt összeget, akkor utólag küldjük el az érintett szülészeteknek a babaágyakat.

   

  Aktuális programjainkról, az utunk során zajló eseményekről a Séta blogján, Facebook oldalán és weboldalán olvashatsz, melyen - ha hozzájárulsz - a Te támogatásod és neved is szerepelni fog.

   

   

  Köszönjük, hogy segíted céljaink megvalósulását!

  A Sétálók csapata

   

  Letölthető dokumentumok:

   

   

   
  « ElsőElőző123456KövetkezőUtolsó »

  3. oldal / 6

  Keresés

  Dúlakereső

  Számláló

  mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
  mod_vvisit_counterMa458
  mod_vvisit_counterTegnap414
  mod_vvisit_counterEzen a héten1906
  mod_vvisit_counterMúlt héten422
  mod_vvisit_counterEbben a hónapban3278
  mod_vvisit_counterElőző hónapban2792
  mod_vvisit_counter2011.03.22. óta:520790
  Visitors Counter • стена плача молитва
 • стена плача передать записку